29 października 2011

Gulasz ze schabu.

Share it Please
Dziś przepis na gulasz ze schabu...


Składniki :


* 0,5 kg  schabu,
* 2 marchewki,
* 1 duża cebula,
* oliwa do  smażenia,
* 0, 5 litra wywaru  warzywnego,
* sól, pieprz,
* 1 łyżka śmietany,
* 1 łyżka mąki,
* papryka słodka i  ewentualnie pikantna,
* garstka natki pietruszki,


Przygotowanie :


Schab myjemy  i kroimy  na nieduże kawałki. Przyprawiamy mięsko solą, pieprzem, papryka i  częścią natki  z pietruszki. Cebulę i marchewki obieramy i  myjemy, kroimy  w plasterki. Mięsko wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy  do  zarumienienia, dodajemy pokrojone warzywa. Podsmażamy chwilkę a następnie zalewamy  bulionem. Gotujemy  do czasu, aż mięso  będzie miękkie, około 45 minut. W razie potrzeby należy dolać wody. Na koniec dodajemy śmietanę i  natkę pietruszki. Jeżeli sos jest  zbyt rzadki zagęszczamy go mąką rozrobioną z wodą :)









2 komentarze:

Małgorzata Tajemnicza pisze...

Dziś będę próbować zrobić gulasz i mam nadzieje, że będzie smaczny. :) To będzie mój debiut gulaszowy ale wszystko wydaje się proste :)

Justyna Kwil pisze...

Koniecznie napisz jak wyszedł :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...